Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μίκης Θεοδωράκης «Στον ΣΥΡΙΖΑ κατάντησαν προοδευτικοί διαχειριστές του μνημονίου»

Την πολιτική κατάσταση στη χώρα σχολιάζει ο Μίκης Θεοδωράκης με συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ». Ο Μίκης εξαπολύει επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου «ο οποίος άνοιξε την κερκόπορτα παραδίδοντας στους ξένους την εθνική μας ανεξαρτησία» και θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς κάνει «ένα ολέθριο λάθος».

Επίσης, ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα μνημόνια. Δηλαδή να γίνουν οι “προοδευτικοί” διαχειριστές της κρίσης!».

Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή σημειώνει πως η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού θα έπρεπε να τιμωρείται με ισόβια, ωστόσο προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των μελών και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής έχει σχέση με τον ναζισμό».


- Πώς αποτιμάτε την κυβέρνηση Σαμαρά;
Πρέπει να ξέρετε ότι από την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την κερκόπορτα παραδίδοντας στους ξένους την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, ξαναγύρισα ηθικά, ψυχικά και πολιτικά στον έφηβο του 1941, που είδε τη γερμανική σημαία να μολύνει την Ακρόπολη. Το λιγότερο λοιπόν που μπορώ να πω, όχι μόνο για τον κ. Σαμαρά αλλά για το σύνολο όσων δέχονται για τον α' ή β' λόγο την παρουσία της τρόικας και του γερμανικού επιτροπάτου στη χώρα μας, είναι ότι κάνουν ένα ολέθριο σφάλμα. Ως άνθρωπος και ως Ελληνας αισθάνομαι την ίδια κατάθλιψη και οργή που ένιωθα εκείνες τις σκοτεινές εποχές. Θεωρήστε ότι ουσιαστικά δεν κατοικώ στην ίδια χώρα με κείνους και γι’ αυτό δεν θέλω να πω τίποτα γι’ αυτούς.

- Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές σας ικανοποιεί;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ κάποτε είχαμε κοινό μέτωπο. Αντιμνημονιακό. Με στόχο να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το μνημόνιο. Οπως όλοι οι ανεξάρτητοι και αγανακτισμένοι πολίτες, θεωρούσαμε τη Βουλή ως το όργανο που ψηφίζει τους νόμους της τρόικας για την καταστροφή της Ελλάδας και του λαού μας. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε, δημιουργήσαμε ένα κοινό μέτωπο, την ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), και πήγαμε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο επικεφαλής εκατοντάδων χιλιάδων πατριωτών να διαδηλώσουμε μπροστά στη Βουλή, με αποτέλεσμα η κυβερνητική εξουσία να μας θεωρήσει εχθρούς και να αποφασίσει την εξόντωσή μας. Γιατί μόνο αν θέλεις να τους σκοτώσεις, λούζεις με δηλητηριώδη χημικά δύο ανθρώπους της ηλικίας μας.

Για να είμαι πιο σαφής, ο Μανώλης λιποθύμησε με τα πρώτα χημικά που μας ψέκασαν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες. Εμένα με πήραν πιο πέρα στην Αμαλίας σε κακή κατάσταση και όταν συνήλθα και ξαναπήγαμε στα ΜΑΤ, είχα το… προνόμιο να δεχθώ και δεύτερη δόση από τα χημικά αυτά, τα οποία -σημειωτέον- προσβάλλουν τους βρόγχους. Δηλαδή ό,τι πρέπει για ανθρώπους σαν τον Γλέζο που έχει αναπνευστικό πρόβλημα και σαν εμένα που έχω χάσει μισό πνευμόνι σε άλλους αγώνες…

Εν πάση περιπτώσει, η θέση μας έξω και ενάντια στη Βουλή, για μας, τη Σπίθα, αποτελεί βασική αρχή. Αντίθετα, για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδήλωση ενάντια στη Βουλή φάνηκε ότι ήταν ένα μέσο πίεσης για να μπει στη Βουλή. Αυτό εμείς το θεωρούμε λάθος. Αλλωστε φαίνεται ολοένα πιο καθαρά ότι άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα μνημόνια. Δηλαδή να γίνουν οι «προοδευτικοί» διαχειριστές της κρίσης! Με ρωτάτε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά. Ως προς ποια κατεύθυνση; Να ρίξει εκλογικά το σύστημα που εκφράζει και στηρίζει το μνημόνιο; Δεν το βλέπω.

 Να προσπαθήσει να το ρίξει δημιουργώντας, όπως με την ΕΛΛΑΔΑ, ένα πανεθνικό παλλαϊκό μέτωπο, που να συνενώσει το 70% του λαού που είναι κατά της τρόικας; Δεν το βλέπω, ή μάλλον βλέπω ότι το έχει εγκαταλείψει. Νομίζω ότι έτσι έχει φτάσει σε ένα δύσκολο σημείο, γιατί ως προς τον στόχο της κυβέρνησης της Αριστεράς (για τον οποίο και πήρε 27%) όχι μόνο δεν προχωρεί αλλά υποχωρεί, ενώ η ουσιαστική εγκατάλειψη του μαζικού κινήματος απογοητεύει όλο και πιο πολύ τους συνεπείς ιδεολογικά ψηφοφόρους του.

- Συμφωνείτε με την άποψη να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;
Σε μια χώρα όπως η δική μας, που πέρασε από τη φρίκη του ναζισμού και από την ντροπή της χούντας, θα έπρεπε στο νέο Σύνταγμα να μπει ως ένα από τα πρώτα του άρθρα ότι η με οποιονδήποτε τρόπο προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού τιμωρείται με ισόβια, γιατί αυτό απαιτεί η πρόσφατη Ελληνική Ιστορία και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα αυτής της εγκληματικής ιδεολογίας. Αν και δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των μελών και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής έχει σχέση με τον ναζισμό, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξει νόμος που να τους υπενθυμίζει ότι οι ναζιστικές συμπεριφορές των ηγετών τους τούς καθιστούν συνυπεύθυνους.

 Ενα από τα εγκλήματα των χιτλερικών, το πιο βρομερό, ήταν το φυλετικό μίσος. Είναι ποτέ δυνατόν, στη χώρα που έδωσε ποταμούς αιμάτων για να εξαφανιστούν για πάντα αυτές οι εγκληματικές πράξεις, να συζητάμε εάν θα πρέπει να τεθούν ή όχι εκτός νόμου; Εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στη Βουλή βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων -κάθε πτέρυγας- με ανθρώπους που δηλώνουν ναζιστές και τολμούν να χαιρετούν ναζιστικά.

- Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί από καιρό». Εσείς βλέπετε ότι η ιστορία της διεκδίκησης από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει κάπου;
 Ο Σόιμπλε σήμερα εκφράζει τη Γερμανία του Δ’ Ράιχ. Και είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού διαφωνεί με την αναβίωση ενός καθεστώτος που οδήγησε τη Γερμανία και τον λαό της στην ολοκληρωτική καταστροφή και στην αιώνια ντροπή. Πιστεύω ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να μας κουνά απειλητικά το δάχτυλο και πότε-πότε να μας νουθετεί και πιο συχνά να μας απειλεί, γιατί ειδικά με μας τους Ελληνες γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι μιλάει σε ραγιάδες που ξεπούλησαν ό,τι πολυτιμότερο έχει ένας λαός, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του, για να εξασφαλίσουν τη… δόση τους.
- Γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά παρά τη συνεχιζόμενη κρίση;
Αν μεταφερθούμε και πάλι σε κείνη την εποχή, θυμάμαι ότι ο λαός μας είχε παγώσει. Θα μου πείτε ότι τότε τελικά ορισμένοι πέρασαν στην ένοπλη αντίσταση. Ομως, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το γεγονός, πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχε το Στάλινγκραντ και η συμμαχία των τριών κολοσσών (ΗΠΑ, Αγγλίας και Σοβιετικής Ενωσης), τα πράγματα θα ήταν και τότε δύσκολα. Γιατί ο λαός, για να αντιδράσει όπως θα ήθελε, πρέπει να βλέπει φως στην άκρη του δικού του τούνελ. Αυτού που οδηγεί στην επανακατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

- Βλέπετε να είναι εφικτή η κοινή δράση των χωρών του Νότου;
Οι λαοί του Νότου, όπως και ο δικός μας, έμαθαν να θεωρούν την Αριστερά θεματοφύλακα των συμφερόντων τους. Ομως η Αριστερά του Νότου που κέρδισε με αγώνες τη νομιμοποίησή της μέσα στο κυρίαρχο κεφαλαιοκρατικό σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ουσιαστικά εθνική καταστροφή βασισμένη στο χρήμα και όχι σε εχθρικό στρατό. Οπότε αντιδρά με αντιλήψεις ταξικού-πολιτικού αγώνα μέσα από το σύστημα, την ώρα που το σύστημα έχει συνθηκολογήσει, όπως στον πόλεμο οι κυβερνήσεις Κουίσλινγκ, με τα στρατεύματα του άυλου χρήματος που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις-όργανα των τραπεζών.

 Ο λαός, περισσότερο ξύπνιος, με το μόνο μέσο που διαθέτει, τη διαδήλωση, φωνάζει «προδοσία - προδότες», γιατί θεωρεί την οικονομική καταστροφή ως πράξη εχθρική. Για τον λαό οι τράπεζες, τα μνημόνια και οι τρόικες είναι εχθροί του έθνους, δηλαδή του 90% του λαού, και οι συνεργάτες των εχθρών του είναι προδότες. Αυτό δυστυχώς δεν το κατάλαβαν ακόμα οι αλλοτινοί αριστεροί μπροστάρηδες στους αγώνες κατά των εκμεταλλευτών του. Γιατί δεν κατάλαβαν τρεις λέξεις: «εχθρός του έθνους».
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναδιοργάνωση της Σπίθας;
Η Σπίθα, μετά τη διάλυση του -έστω και εξ αντικειμένου- λαϊκού μετώπου των αντιμνημονιακών, βρέθηκε μόνη και είναι υποχρεωμένη να βρει την καινούρια τακτική που θα της επιτρέψει να υπηρετήσει καλύτερα τόσο τον κύριο στόχο της (την εθνική ανεξαρτησία) όσο και το μέσον με το οποίο θα τον επιτύχει, δηλαδή το πανεθνικό παλλαϊκό αντιστασιακό μέτωπο.

- Αποτελεί λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;

Εκείνο που θέλω είναι η απεξάρτησή μας από την ηγεμονία γενικά της Δύσης, που μας φέρεται από το 1821 σαν προτεκτοράτο.

Ο κατάλογος των εγκλημάτων ειδικά της Αγγλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ κατά της χώρας μας είναι μακρύς. Θα αρκεστώ στη γερμανική κατοχή, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία και την εισβολή στην Κύπρο, δηλαδή στις πρόσφατες επελάσεις και παρεμβάσεις των «προστατών» μας. Η πρόσφατη κρίση είναι το αποκορύφωμα αυτής της εχθρικής αντιμετώπισης του λαού και της χώρας μας.

Ομως θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καταστροφή είναι ότι αυτοί, με τους ντόπιους συμμάχους και τα όργανά τους, έχουν καταφέρει να πείσουν τον λαό ότι χωρίς τους ξένους είμαστε χαμένοι. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα επιχειρήματά μου:

Πρώτον: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια αυτάρκης χώρα, αλλά και πλούσια. Το λέω αυτό χωρίς να συνυπολογίσω τα πιθανά έσοδα από την εκμετάλλευση  των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.

Δεύτερον: Μπορεί κατά το παράδειγμα, λ.χ., της Νορβηγίας να έχει ελεύθερες σχέσεις με όλους, χωρίς να ανήκει στην Ε.Ε.

Τρίτον: Η εθνική μας ασφάλεια εξασφαλίζεται με την εμπέδωση φιλικών σχέσεων κυρίως με τους γείτονές μας, με αλληλοκατανόηση και ενεργητική συνεργασία.

Τέταρτον
: Το μεγάλο μου όραμα είναι η ανακήρυξη της Ελλάδας σε ουδέτερη χώρα, όπως είναι η Ελβετία, με βάση την ιστορική και την πολιτισμική της ιδιαιτερότητα. Τα σύμβολα της Ολυμπίας, των Δελφών, του Παρθενώνα λειτουργούν στα πέρατα της Γης ως μαγνήτης. Η ουδέτερη Ελλάδα μπορεί να καταστεί το κέντρο της παγκόσμιας ειρήνης και του παγκόσμιου πολιτισμού. Εχω ενημερώσει γι’ αυτό τον Νόαμ Τσόμσκι, που συμφώνησε με την ιδέα αυτή.
 Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ούτε μία διεθνής προσωπικότητα, ούτε μία κυβέρνηση που να διαφωνήσει.Εάν κάποτε μπορέσουμε να κατακτήσουμε αυτή την ιδεώδη λύση, από κει και πέρα λύνονται αυτομάτως όλα τα προβλήματα που μας βασανίζουν από την απελευθέρωσή μας από τον οθωμανικό ζυγό έως σήμερα.


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=279841

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου