Της Κάλι Καρά
Στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ έγινε η διήμερη διεθνής συνάντηση κορυφής, με «υψηλούς» προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, για να συμβάλουν στον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ «EDUCATE A CHILD» (Εκπαίδευσε ένα παιδί) που λήγει το 2015 και θέλει όλα τα παιδιά του κόσμου να καταφέρουν να πάνε στο δημοτικό.
61 εκατομμύρια παιδιά, 32 εκατομμύρια κορίτσια και 29 εκατομμύρια αγόρια, που δεν πάνε σχολείο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης όλων αυτών που έχουν την ευθύνη γι' αυτή την κατάντια του συστήματος που υπηρετούν.
Διοργανώτρια η Σεΐχα Μόζα Μπιντ Νάσερ, σύζυγος του εμίρη, η οποία αποτελεί για τον αραβικό κόσμο πρότυπο στιλ και ομορφιάς, ενώ έχει κάνει μόδα τα «τουρμπάν», πιστή στους μουσουλμανικούς νόμους!
Ακούστηκαν πολλά βαθυστόχαστα και «ανθρωπιστικά» για το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος που προκύπτει από την παραμονή των παιδιών εκτός σχολείου και επισήμαναν πόσο μεγάλα θα ήταν τα οφέλη από την εκπαίδευσή τους. Ανέλυσαν διεξοδικά τους παράγοντες που κρατούν τα παιδιά εκτός σχολείου, δηλαδή την ταχεία αστικοποίηση και τη φτώχεια.
«Σε αυτό το σύγχρονο κόσμο, που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην τεχνολογία, είναι ντροπή να υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε σχολείο. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για αυτά τα παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε σχολείο και έχουν χάσει τα δικαιώματά τους σε αυτό το θέμα. Είναι ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα….», είπε στην ομιλία της η σύζυγος του εμίρη.
Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε στην ομιλία της η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. «Δώσατε αυτή την ελπίδα σε τόσα παιδιά που δεν είναι τόσο τυχερά στη ζωή τους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω ότι το ίδρυμα μου για το παιδί και την οικογένεια, μέσω του δικτύου που έχουμε αναπτύξει στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο και όπου νομίζετε πως θα ήταν χρήσιμο για την ευόδωση των σκοπών σας».
«Αντιμετωπίζουμε ακόμα επείγουσα ανάγκη για εκπαίδευση. Βρισκόμαστε περίπου 1.000 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης στη νέα χιλιετία», είπε ο επίτιμος προσκεκλημένος στη διεθνή συνάντηση ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, που είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα Παιδείας.
Τα είπαν όλα οι «υψηλοί» προσκεκλημένοι, εκτός από το αυτονόητο ότι ο ένοχος για το ότι ο τόσος πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους όπου Γης συσσωρεύεται σε μια χούφτα πλουτοκράτες, ενώ βυθίζονται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στη στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός τον οποίο υπηρετούν πατώντας επί πτωμάτων.
Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις πολιτικής οικονομίας ώστε αβίαστα να βγει το συμπέρασμα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι ήρθε η ώρα, άφοβα και οργανωμένα, να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές του μόχθου τους. Είναι χρέος στα πεινασμένα και στα αμόρφωτα παιδιά όλου του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου