Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε ΠΡΟΣΕΧΩΣ

 



Η φιέστα της Χ.Α έχει επισκιάσει πολλά γεγονότα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Ένα τέτοιο γεγονός είναι η παρέμβαση εισαγγελέα στις υποθέσεις που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευσης με τις αναστολές που έχουν κηρύξει πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας λόγω του καθεστώτος διαθεσιμότητας που εφαρμόζεται στο δημόσιο , η κυβέρνηση εφαρμόζει για άλλη μια φορά το δόγμα «νομός και τάξη» θέλοντας να προχωρήσει ακάθεκτη στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και να αρχίσει σιγά σιγά η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με αφορμή όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί, που σαφώς επιδεινώνει τις σπουδές των φοιτητών που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες ,ξεπετάγονται φωνές «λογικής» που επιτίθενται στον αγώνα των διοικητικών (εδώ http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=27958) και ταυτόχρονα προβάλουν το «σωστό» δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση (εδώ http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=27990). Παρουσιάζουν τους πρυτάνεις, που υποτίθεται ότι αντιστέκονται (άσχετα που αυτοί δεν αντιστάθηκαν ούτε το σχέδιο «Αθήνα» ούτε στις αξιολογήσεις και έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη για την τωρινή κατάσταση ) ως επαναστάτες του κακού δημόσιου πανεπιστημίου. Θέλουν τα κόμματα έξω από τις σχόλες (φυσικά όχι όλα αλλά αυτά που δεν συμφωνούν με τα επιχειρησιακά σχεδία τους)  και στρώνουν το χαλί στις εταιρίες με τα πλέον αντιδραστικά ιδεολογήματα όπως :
«Λοιπόν, άκου μικροαστέ, και συνειδητοποίησε πως χειρότερο πανεπιστήμιο, απ΄ αυτό που έχεις σήμερα, δεν γίνεται. Μη φοβάσαι το ιδιωτικό γιατί δεν πρόκειται ούτε να σε αποκλείσει, ούτε να σου ζητήσει περισσότερα λεφτά απ΄ ό,τι πληρώνεις σήμερα. Ενημερώσου και δες τι γίνεται σε άλλες χώρες. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν χορηγοί -δεν είναι τέρατα, ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις είναι- υπάρχει έρευνα που πληρώνεται, υπάρχουν υποτροφίες, υπάρχει σύστημα εξετάσεων -μπορεί και πανελλαδικές-, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συνδικαλίζονται… φοιτητές που δεν ανέχονται σχέση με κόμματα, υπάρχει καθαριότητα, σεβασμός, συλλογικότητα, σύνδεση με την αγορά. Αυτό το τελευταίο άκου το καλά και πρόσεξε το. Γιατί χωρίς αγορά, επιστήμη, ειδικότητα και επάγγελμα δεν υπάρχει! Η αγορά δίνει το χρήμα, η αγορά ανοίγει δουλειές, η αγορά φτιάχνει νέες ανάγκες κι επαγγέλματα

       Άρα μας λένε ότι δεν γίνεται να σπουδάσουμε κάτι που μας αρέσει και το αγαπάμε εφόσον το κεφάλαιο δεν μπορεί να έχει τα κέρδη που θέλει από τον συγκεκριμένο τομέα και ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί γίνεται στο εξωτερικό. Μας λένε ξεκάθαρα ότι εάν δεν έχεις λεφτά δεν πρόκειται να σπουδάσεις.

Κανένας νέος, φοιτητής, σπουδαστής δεν πρέπει να δεχτεί όλα αυτά που ετοιμάζουν στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι οι φοιτητές να οργανώσουν την πάλη μαζί με τους καθηγητές και διοικητικούς  τους και να φωνάξουν  «ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ». Είναι τραγικό ένας νέος να δέχεται να προσαρμόζει την ζωή του με βάση τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και όχι με τα δικά του θέλω.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου