Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Πολίτης – Πελάτης»;;;


Η μεγαλύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα στον κόσμο (Hangzhou Bay Bridge)  έχει κατασκευαστεί στην Κίνα. Έχει μήκος 36 χιλιόμετρα και κόστισε 890 εκ. ευρώ. Η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου έχει μήκος μόλις 2,8km και κόστισε 630 εκ. ευρώ. Στη Κίνα κάθε χιλιόμετρο κόστισε 23,8 εκ. ευρώ και στην Ελλάδα 225 εκ. ευρώ! Μια κλίμακας μεγέθους υπερκοστολόγησης και απάτης πέρα από κάθε φαντασία. Υπερκοστολόγηση 13 φορές παραπάνω!
Ποιος πλήρωσε αυτά τα λεφτά; Το 10% (74 εκ. ) «έβαλε» η κοινοπραξία που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται. Το 40% (296 εκ.) είναι η συμμετοχή του δημοσίου, δηλαδή το  πληρώσαμε εμείς. Το υπόλοιπο 50% (370 εκ.) είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με δικές μας πάλι κρατικές εγγυήσεις.
Με βάση τα παραπάνω η πολυδιαφημισμένη γέφυρα του Ρίου εάν κατασκευάζονταν από τους Κινέζους θα είχε κοστίσει μόλις 66,64 εκ. ευρώ! (2,8km X 23,8εκ./km). Εάν υιοθετήσουμε ενστάσεις περί κατασκευαστικών δυσκολιών και του υψηλότερου εργατικού κόστους και διπλασιάσουμε το κόστος κατασκευής, έχουμε 113,28 εκ. ευρώ. Μόνο από τη συμμετοχή του δημόσιου (296εκ. ευρώ) θα είχαμε και περίσσευμα 182.72 εκ. ευρώ
Στη γέφυρα Hangzhou Bay Bridge  η τιμή των διοδίων διέλευσης είναι περίπου 7 ευρώ. Στο Ρίο εισπράττουν παραπάνω από τα διπλά. (13 ευρώ). Και τα εισπράττουν αυτοί που δεν έχουν βάλει τίποτα!!! (αντίθετα με βάση το μέτρο σύγκρισης που αναφέρουμε μπορεί να υπολογίσει ο καθένας τα τεράστια ποσά που έχουν κερδίσει από την κατασκευή).
Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, η διάρκεια της οποίας έχει συμφωνηθεί για 35(!) χρόνια η εταιρία θα εισπράξει προϋπολογισθέντα έσοδα 18 περίπου εκ. το χρόνο. Επί 35 χρόνια θα ξεπεράσει τα 630 εκ. ευρώ! Εάν υπολογίσουμε την συμμετοχή που ισχυρίζεται η εταιρία ότι έβαλε, (74 εκ. ευρώ), μέσα στα τέσσερα  πρώτα χρόνια λειτουργίας της είχε αποσβέσει τη συμμετοχή της (κατασκευάστηκε το 2004). Θα συνεχίσει να εισπράττει για άλλα 31 χρόνια ποσά που θα ξεπεράσουν τα 600 εκ. ευρώ, με βάση τα σημερινά χαράτσια διέλευσης που προφανώς δεν θα παραμείνουν στάσιμα…
Με την ίδια μέθοδο (ΣΔΙΤ – Συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) κατασκευάστηκε και η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Με την ίδια μέθοδο κατασκευάζεται ή έχει ολοκληρωθεί και περάσει στην εκμετάλλευση των ιδιωτών το σύνολο του δημόσιου οδικού δίκτυου. Με την ίδια μέθοδο προετοιμάζεται η ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, των λιμανιών, των νοσοκομείων, των σχολείων, των αεροδρομίων, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του συνόλου της δημόσιας περιουσίας. Με αυτή τη μέθοδο οι υπερκοστολογήσεις (βλ. κλοπή δημόσιου χρήματος) είναι πολύ παραπάνω από τα δισεκατομμύρια ευρώ που ψάχνει η κυβερνητική τροικα για να καλύψει το «δημοσιονομικό χρέος».
Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την απάτη σε βάρος μας; Θα συνεχίσουμε την ανάθεση; Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε; Θα αποδεχτούμε το προσωνύμιο «Πολίτης – Πελάτης» της Γαλλικής Vinci που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου –Αντίρριου; «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», ίσως και μερικοί παραπάνω, αλλά όσοι συνεχίζουμε να περνάμε από τη γέφυρα της μεγάλης απάτης εάν σηκώνουμε κάθε φορά τη μπάρα και αρνούμαστε να πληρώσουμε, τι θα κάνουν; Θα εξαναγκαστούν σε άτακτη φυγή, το ίδιο όπως θα εξαναγκαστεί να καταρρεύσει το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα, εάν η δυναμική αντίδραση του «Δεν πληρώνω», «Δεν πληρώνω τη κρίση σας» γίνει κοινή πεποίθηση, αντίσταση κι αγώνας για την κοινωνική μας απελευθέρωση.
www.denplirono.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου