Τρίτη 29 Μαΐου 2012

TUI προς τουρίστες: Πάρτε μαζί σας μετρητά στην Ελλάδα

Η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους TOs διεθνώς, έχει αναρτήσει οδηγίες και προειδοποιήσεις για την Ελλάδα στην ιστοσελίδα του, σε περίπτωση εξόδου απο το ευρώ, ενώ οι βρετανικοί TOs προτρέπουν τους τουρίστες να επιλέξουν Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Οι τουρίστες, οι οποίοι δεν έρχονται με οργανωμένες πτήσεις και που φροντίζουν μόνοι τους για τη διαμονή τους στην Ελλάδα καλό θα ήταν να πάρουν ένα μεγαλύτερο ποσό ευρώ σε μετρητά μαζί τους, αναφέρει ο γερμανικός Tour Operator TUI στην ιστοσελίδα του. Κατά αυτόν τον τρόπο θα είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που η χώρα βγει από το ευρώ και η κυκλοφορία του νέου εθνικού νομίσματος δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί σε όλη την επικράτεια. Στη δήλωση αυτή η TUI προβαίνει μετά από ερωτήσεις πολλών πελατών της για την ασφάλειά τους στην Ελλάδα.

Απεργίες, αντιγερμανικά συνθήματα, νέες εκλογές μεσούσης της τουριστικής περιόδου και τώρα η φημολογία για μια έξοδο από το ευρώ έχουν βάλει πολλούς Γερμανούς τουρίστες σε ανησυχία ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα χάος, υποστηρίζει ο καθηγητής για θέματα τουρισμού και πρώην διευθύνων σύμβουλος της TUI, Karl Born. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι η μείωση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν ως και 30% σε σχέση με πέρυσι, παρότι οι τιμές των All Inclusive είναι αισθητά χαμηλές και παρότι τα “Last Minute” προσφέρονται ήδη στη γερμανική αγορά. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Born συνιστά ανεπιφύλακτα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και το δηλώνει.

Ελκυστική η Ελλάδα στους Βρετανούς λόγω (πιθανής) κατάρρευσης του ευρώ
Έως και 4 εκατ. Βρετανοί προβλέπεται να κατευθυνθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για τις διακοπές τους, αριθμός διπλάσιος από το μέσο ποσοστό, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών Travelex. Η Travelex αναφέρει ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρουν αύξηση κατά 1/3 των κρατήσεων για all-inclusive διακοπές στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με πολλούς από αυτούς να μειώνουν τις τιμές. Έρευνα της εταιρείας κατέδειξε ότι μερικοί είχαν κλείσει σκόπιμα ταξίδι στην Ελλαδα, λόγω της ενίσχυσης της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Περίπου το 20% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι “δεν ανησυχούν καθόλου” για μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να λένε ότι είναι “λίγο ανήσυχοι”. Λιγότερο από το 2% έχει ακυρώσει προκράτηση για ταξίδι στην Ελλάδα, ενώ το 47% δήλωσε ότι δε θα αλλάξουν τα σχέδια του ταξιδιού τους, ό,τι και να συνέβαινε στην Ελλάδα.

Σχεδόν οι μισοί των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν το ευρώ να καταρρεύσει στην Ελλάδα, με την πλιεοψηφία να πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως αναμεταδίδει η UKPA (United Kingdom Passport Agency) και το Press Association, η Travelex αναφέρει ότι η ζήτηση για ευρώ εκτοξεύτηκε κατά 290% στην ιστοσελίδα της, σε σύγκριση με πέρυσι, δείχνοντας ότι οι τουρίστες ήδη κινούνται για να επωφεληθούν από τη σχετική ισχύ της αγγλικής λίρας.

Ο Elvin Eldic, περιφερειακός διευθυντής της Travelex UK, δήλωσε: “Οι εκλογές του επόμενου Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα έχουν ρίξει την ευρωζώνη σε νέα αναταραχή, οδηγώντας τη λίρα, ύστερα από 3,5 χρόνια, σε υψηλότερη τιμή έναντι του ευρώ. Η τελευταία ώθηση του βρετανικού νομίσματος σημαίνει ότι οι τουρίστες θα πάρουν πάνω από 1,20 ευρώ για κάθε λίρα, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2008. Αυτό ‘μεταφράζεται’ σε 52 ευρώ επιπλέον για κάθε 500 λίρες που ανταλλάσσουν οι Βρετανοί τουρίστες που πηγαίνουν στην Ευρώπη”.

Ο Jacqui Holt, διευθυντής συναλλάγματος της Thomas Cook UK and Ireland, δήλωσε ότι οι Βρετανοί τουρίστες που ταξιδεύουν στην ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λάβουν 10% περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν πριν από ένα χρόνο με τα χρήματα των δαπανών τους, προσθέτοντας: “Ποτέ δεν έχει υπάρξει καλύτερη στιγμή για να κλείσετε τις διακοπές σας σε χώρα της ευρωζώνης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου